Till järparna:
150 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
2 tsk sambal oelek
ca 10 droppar tabasco
3 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
1/2 tsk chilipulver
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
3 tsk sambal oelek
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Blanda alla ingredienser till järparna i en skål med en gaffel. Forma köttfärsen till avlånga bitar, ca 3 cm tjocka. Stek på hög värme först så de får lite yta och sänk sedan värmen tills de är klara i mitten. Skär och kolla så att de inte är rosa.
Tomatsåsen kan naturligvis göras med färska tomater vilket säkert blir godare, varva med cocktailtomater och krydda lite extra med balsamvinäger. Ovanstående är student/budgetversionen. Blanda i en kastrull och koka på svag värme i minst 10 minuter. Rör om så det inte bränns fast. Om man inte låter det koka ordentligt smakar det bara burktomater, så det måste få ta lite tid.
Servera med ris och en klick turkisk yoghurt.
torsdag 5 november 2009
måndag 19 oktober 2009
Tomat- och örtkryddad fisk
För 4 personer:
4 stora filéer av vit fisk
2 tomater
1/2 dl soltorkade tomater
1/2 rödlök
1,5 dl riven parmesan
2 dl matlagningsgrädde
2 msk frysta provencalska örtkryddor
1/2 fiskbuljongtärning
peppar
Peppra fiskfiléerna och lägg i en ugnssäker form. Rör ut buljongtärningen i hett vatten och blanda med grädde, parmesan och örtkryddor. Häll såsen över och lägg sedan på hackade tomater och rödlök. Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, beroende på hur tjocka filéer du använder. Servera med pressad potatis.
söndag 18 oktober 2009
Underbart vin

Bildkälla: www.iglaset.se
Gorgonzolafylld lövbiff med rotfrukter
För 3 personer:
6 lövbiffar
ca 50 g gorgonzola
2 dl turkisk yoghurt
1 palsternacka
1 liten sötpotatis
3 potatisar
1 rödlök
1 liten kålrot
1 msk olivolja
1 msk timjan + lite till köttet
2 tsk rosmarin + lite till köttet
svartpeppar
salt
Skala och skär grönsakerna i stora bitar. Lägg i en ugnssäker form och krydda med timjan, rosmarin och lite salt, häll över olivoljan. Blanda runt ordentligt och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Om du inte har så mycket tid på dig kan du börja med att förvälla kålroten i kokande vatten i ett par minuter, du kan även lägga ner de andra grönsakerna mot slutet i en minut. Då tar det ca 20 minuter i ugnen, snabbare ju längre du låter det koka innan förstås.
Gör en sås av lite gorgonzola som du mosar med en gaffel och blanda med yoghurten. Tillsätt lite peppar.
Köttet går snabbt att göra, så det kan du spara till sist. Lägg lövbiffarna på en skärbräda och peppra ordentligt, strö över lite timjan och rosmarin och bred ut gorgonzola över halva köttbiten. Vik på mitten och stek på hög värme i lite smör tills köttet får lite färg.
Till Jeanette, med ett stort lycka till
onsdag 7 oktober 2009
Lax med spenat och haricots verts
Nu gick det fort att laga mat när jag kom hem från träning. Rejält hungrig - så det här kändes som en perfekt mättande måltid.
För en person:
1 laxfilé
1 näve spenat
1 näve haricots verts
4 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
rosmarin
citronpeppar
svartpeppar
salt
Krydda laxen med ordentligt med rosmarin, lite salt, svartpeppar och citronpeppar. Stek i grillpanna i drygt 5 minuter på varje sida. Finhacka vitlöken, lägg i en kastrull med lite olivolja och tillsätt haricots verts och spenat. Hetta upp under omrörning på medelstark värme, tillsätt sedan crème fraiche och lite salt och peppar. Servera med ris, grönsaker och en klick crème fraiche på sidan.
Tänk på att spenaten krymper mycket när man värmer den, så ta en ordentlig näve.
torsdag 24 september 2009
Kantareller
Nu är det höst! Bara att steka kantareller i lite smör och pressad vitlök, salta, peppra och lägg på vitlöksbröd. Toppa med timjan och servera som förrätt.
Till Sofie, min svampplockarkompanjon
torsdag 17 september 2009
Quinoafyllda paprikor

Den här rätten är mer mättande än man tror, så låt dig inte luras av att det "bara" är grönsaker...
För två personer
2-3 gröna eller röda paprikor
1 3/4 dl röd quinoa
1/2 gul lök
5 cm zuccini eller 1 palsternacka
1/2 dl äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta
150 g fetaost
ett par skivor annan ost
Koka quinoan i 3 dl vatten i 20 minuter under lock på svag värme. Finhacka löken och eventuellt någon annan grönsak du har hemma. Jag använder ofta en liten bit zuccini eller palsternacka. Hetta upp lite olja i en stekpanna, pressa i vitlök och stek grönsakerna. Halvera och kärna ur paprikorna. Tillsätt den kokta quinoan i stekpannan, vrid ner värmen och stek under omrörning några minuter. Tillsätt vinäger, olivolja och kryddor. Stäng av plattan och tillsätt sedan fetaosten i små bitar. Fyll paprikorna och toppa med lite ost, tex västerbotten eller vad du har hemma. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, akta bara så inte osten överst bränns. Servera med exempelvis sallad, turkisk yoghurt och vitlöksbröd.
Till Saga, på beställning
tisdag 25 augusti 2009
Tabouleh
Såhär på sensommaren är det gott med något fräscht men ändå mättande. Jag är inte så säker på att jag gör min tabouleh som man ska, men gott blir det ändå!
För 4-5 personer:
3 dl bulgur + 6 dl vatten
4 tomater
350 g bladpersilja
1 rödlök
1 citron
1 stor vitlöksklyfta
1 torkad chili
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk svartpeppar
Koka bulgur och låt svalna. Har du bråttom kan du skölja den i kallt vatten. Finhacka tomat, persilja och rödlök. Hetta upp olivolja i en kastrull med vitlök och chili i och sila sedan bort och behåll bara oljan. Blanda olja, vinäger, citron, salt och peppar i botten på en stor skål. Tillsätt bulgur och rör runt ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna, smaka av med salt och eventuellt lite extra vinäger.
Servera med tex turkisk yoghurt, hummus och grillad kyckling.
tisdag 28 juli 2009
Lammcurrygryta

600 g lammkött, t ex grytbitar
2 msk curry (gärna madras hot)
1/2 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1 kanelstång
2 gula lökar
2,5 dl vatten
2,5 dl kokosmjölk
1,5 dl kokosflingor
2 dl gröna linser
Skölj linserna och koka i 4 dl vatten och 1 tsk salt. När vattnet nästan är borta lägger du i löken. Häll ur pannan och ställ åt sidan. Stek snabbt köttet på hög värme i lite olja. Tillsätt curryn. Lägg sedan tillbaka linserna och löken och tillsätt 2,5 dl vatten. Låt koka ett par minuter, tillsätt under tiden resten av kryddorna, kokos och kokosmjölk. Lägg i kanelstången och låt sjuda på medelvärme i minst 15-20 minuter. Den kan gärna stå och dra betydligt längre!
Smaka av med salt och servera med ris och yoghurt.
Till Magnus, efter trevlig indisk middag
onsdag 15 juli 2009
Enkel pasta, 10 min!
För 2 portioner:
en skvätt olivolja i stekpannan
1 pressad vitlöksklyfta
1 kycklingfilé
1 tsk chiliflingor
svartpeppar
salt
1,5-2 dl Barilla ricotta tomatsås
en liten skvätt vitt vin, knappt 1/2 dl
1 dl krossade tomater
2 rejäla nävar spenat
Börja med pastavatten och gör resten under tiden pastan kokar. Stek kycklingen i olivolja och vitlök, tillsätt kryddorna. När kycklingen är genomstekt, tillsätt sås, tomater och vin. Lägg till sist i spenaten, klart att servera! Toppa gärna med lite riven parmesan.
tisdag 14 juli 2009
Rödbetor i foliepaket med feta och spenat
För två personer:
Till foliepaketen
3-4 stora rödbetor
en rejäl näve färsk timjan
fetaost
flingsalt
svartpeppar
2 tsk olivolja
Sallad
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap
svartpeppar
1/2 dl valnötskärnor
100 g babyspenat
Om du har ont om tid kan du koka rödbetorna i ca 10 minuter först. Annars är det godast att lägga foliepaketen på grillen. Skär rödbetorna i mindre bitar, lägg i hela kvistar timjan och fetaost i stora bitar. Toppa med lite olivolja, salt och peppar. Tryck ihop paketen i toppen och grilla ca 15 minuter. Annars går det bra att sätta in i ugnen på 200 grader.
Servera med spenatsalladen, bröd och t ex rostbiff eller något annat kött.
Till pappa, som alltid grillar gott
måndag 13 juli 2009
Örtkryddad räkrisotto
För ca 4 personer:
300 g räkor
4 port avorio risottoris
1 dl vitt vin
1/2 dl grönsaksbuljong
1 näve färsk timjan
1 näve färsk persilja (eller basilika för sådana som Sara som tycker att persilja förstör maten..)
1 grön paprika, hackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1/2 gul lök, hackad
nymalen svartpeppar
ca 2 dl grovt riven parmesan
Risotto är väldigt lätt att göra, även om det tar lite tid. Börja med att steka grönsakerna i lite olivolja. Lägg dem sedan åt sidan och koka riset direkt i stekpannan under omrörning med vin och buljong. När riset nästan är klart lägger du i grönsakerna. Lägg i finhackade örter och till sist räkorna tills de blir varma. Avsluta med riven parmesan och rör runt ordentligt någon minut. Smaka av med salt och peppar.
onsdag 10 juni 2009
Wok!
För 4 hungriga personer
1/2 litet vitkålshuvud
1 broccoli
4 morötter
1 gul lök
3 kycklingfiléer - eller ca 400 g quornfiléer för vegoalternativ
1 pkt äggnudlar
1/2 dl stark sås chili/vitlök (finns i "exotiska hyllan" i mataffärer)
3 msk sweet chilisås
1 msk grön thaicurry
1/2 tsk chilipulver
2 tsk socker
salt
olja
Strimla vitkålen, löken och morötterna tunt. Skär broccolin i små buketter, jag brukar strimla stammen och använda den också, förutom biten allra längst ner. Woka på hög värme i lite olja. När allt har mjuknat, flytta över i en skål vid sidan om och woka kycklingen separat. Krydda direkt med thaicurry och tillsätt grönsakerna när kycklingen är genomstekt. Blanda i såser, socker och chili, smaka av med salt. Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen och blanda i woken.
Om man tycker att det är för "klent" är det bara att tillsätta mer av vitlök/chilisåsen.
lördag 23 maj 2009
Fiskgratäng
Det här receptet går i princip ut på att stoppa i de grönsaker man tycker om ovanpå lite fisk, krydda och hälla på sås. Svårare än så är det inte! Serveras med potatis eller ris och räcker till ca 5 personer. Tänk på fiskbestånden i våra hav och välj fisk därefter. Konsumentbojkotten av torsk har nu lett till att Världsnaturfonden ger fritt fram för torsk från Barents hav. WWF:s konsumentguide till fisk hittar du här.
- 2 stora vita fiskfiléer
- 4 morötter
- 2 nävar haricots verts
- 1/2 purjolök
- 1/2 broccoli
- 2 msk frysta provencalska örtkryddor
- 1 msk timjan
- 1 tsk svartpeppar
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 dl matlagningsgrädde
Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form, gärna en som är ganska liten så de precis får plats. Krydda fisken på båda sidor, använd extra timjan för att få på båda sidor. Skala morötterna och skär i tunna, små bitar. Jag råkar ofta göra för stora och då blir de aldrig klara! Skär purjolöken i stora bitar. Lös buljongtärningen i ungefär 1/2 dl varmt vatten och rör ut i grädden. Spetsa med lite olivolja, häll över fisken och tillaga i 200 grader tills fisken är klar. Det tar ca 30 min beroende på hur tjocka fiskfiléer man använder.
måndag 11 maj 2009
Superenkel pasta med spenat
Lättlagat, snabbt och gott. Det är väl alla ute efter! Så här kommer min supersnabba spenatpasta:
Börja med att koka pasta. Gärna penne eller penne rigate. Skär en halv rödlök i mitten och strimla sedan fint. Skölj ett par rejäla nävar färsk spenat. Hetta upp en stekpanna och rosta snabbt ett par matskedar solroskärnor med lite salt. Lägg åt sidan, häll i en skvätt olivolja i pannan och lägg i löken. Fräs runt någon minut, sänk värmen och lägg sedan på spenaten. När den börjar krympa, tillsätt ca 1,4 dl crème fraiche, pressa i knappt en halv citron och tillsätt en msk balsamvinäger. Lägg i 1 dl svarta kalamataoliver, krydda med ett par teskedar grovmalen svartpeppar, salt, 1 tsk timjan. Lägg i pastan i stekpannan, rör runt, toppa med lite olivolja - klart!
Börja med att koka pasta. Gärna penne eller penne rigate. Skär en halv rödlök i mitten och strimla sedan fint. Skölj ett par rejäla nävar färsk spenat. Hetta upp en stekpanna och rosta snabbt ett par matskedar solroskärnor med lite salt. Lägg åt sidan, häll i en skvätt olivolja i pannan och lägg i löken. Fräs runt någon minut, sänk värmen och lägg sedan på spenaten. När den börjar krympa, tillsätt ca 1,4 dl crème fraiche, pressa i knappt en halv citron och tillsätt en msk balsamvinäger. Lägg i 1 dl svarta kalamataoliver, krydda med ett par teskedar grovmalen svartpeppar, salt, 1 tsk timjan. Lägg i pastan i stekpannan, rör runt, toppa med lite olivolja - klart!
Tips på rosévin
Vegetarisk lasagne
Den här lasagnen kan man lätt variera och ha i andra grönsaker man tycker om. Ibland hackar jag ner en zuccini i tomatröran. Men en bra utgångspunkt för en god vegetarisk lasagne:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Tomatröra:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
ca 7 färska champinjoner
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad timjan
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
Kesoröra:
1 stor burk naturell keso
300 g fryst hackad spenat
1 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
1 dl riven ost
2 dl gröna oliver
Vit sås:
4 dl mjölk
2 msk mjöl, gärna idealmjöl
1 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
2 krm salt
Börja med tomatröran. Hacka vitlök och gul lök och fräs i lite olivolja i en stekpanna. Lägg i eventuella andra grönsaker du vill ha med. När löken blivit genomstekt, tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme under tiden du gör kesoröran. Den är det bara att röra ihop i en skål. Tina spenaten först.
Såsen gör du lättast genom att röra ut mjölet i en liten mängd vatten och tillsätta när mjölken nästan kokar. När mjölken kokat upp, låt den puttra på svag värme tills den tjocknar. Det är viktigt att du hela tiden rör i såsen, annars bränns den lätt. Glöm inte kryddorna!
Lasagneplattor med spenat tycker jag blir godast. Börja med ett lager plattor, varva sedan varannan keso och varannan tomat tills formen är full. Överst lägger du ett lager plattor och sedan såsen. Toppa med lite riven ost.
Ställ in i ugnen ca 20-25 min.
Ställ in i ugnen ca 20-25 min.
_______________
För matlagande som inte är fattiga studenter blir lasagnen extra god om man använder färsk spenat i stället för fryst, parmesan och mozarella ost eller varför inte lite färsk chèvre blandad i keson. En skvätt rödvin i tomatsåsen är inte heller fel, lika så färsk timjan i kesoröran. På Sofies inrådan toppade vi lasagnen med solroskärnor sist vi gjorde den tillsammans, det blev både fint och gott!
Till Hanna, som lagade den för länge sen
Till Hanna, som lagade den för länge sen
måndag 4 maj 2009
Ratatouille
Det här är en av mina absoluta favoriträtter! Jag åt min första ratatouille som utbytesstudent i Frankrike och har sen experimenterat mig fram till en egen version som jag tycker blir väldigt bra. God att äta som den är, med ris eller som tillbehör till grillat kött. Saras favorit är med grillad halloumni, bulgur och turkisk yoghurt. Mums! Den blir godast om man gör den dagen innan och låter den stå i kylen. Med följande mått blir det ganska mycket mat, så ta en stor kastrull!
1 grön zucchini
1 aubergine
1 grön och 1 röd paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk skalade tomater
1 msk svartpeppar
salt
3 msk rosmarin
3 msk timjan
1/2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
olivolja
Häll i en ordentlig skvätt olivolja i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Hacka alla grönsaker grovt och vitlöken fint. Lägg först i vitlök, sedan lök och paprika. Fräs under omrörning i ca 5 min, tillsätt sedan resten av grönsakerna och fortsätt röra runt i ytterligare 5 min. Sänk värmen på plattan, häll i tomater och tillsätt kryddor. Rör om ordentligt, häll på vin och vinäger och toppa till sist med lite olivolja. Låt sedan sjuda på mycket svag värme under lock i ca 20 min.
Till Sara, som aldrig får nog
1 grön zucchini
1 aubergine
1 grön och 1 röd paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk skalade tomater
1 msk svartpeppar
salt
3 msk rosmarin
3 msk timjan
1/2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
olivolja
Häll i en ordentlig skvätt olivolja i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Hacka alla grönsaker grovt och vitlöken fint. Lägg först i vitlök, sedan lök och paprika. Fräs under omrörning i ca 5 min, tillsätt sedan resten av grönsakerna och fortsätt röra runt i ytterligare 5 min. Sänk värmen på plattan, häll i tomater och tillsätt kryddor. Rör om ordentligt, häll på vin och vinäger och toppa till sist med lite olivolja. Låt sedan sjuda på mycket svag värme under lock i ca 20 min.
Till Sara, som aldrig får nog
söndag 3 maj 2009
Spenatsallad med granatäpple och fetaost
Dressing:
Blanda ca 2 msk äppelcidervinäger och 2 msk olivolja i botten av en stor skål. Tillsätt en rejäl nypa havssalt, nymalen svartpeppar och 1/2 tsk torkad chili.
Salladen kan varieras en hel del, men här har jag använt:
- ca 300 g spenat
- ca 100 g isbergssallad
- 2 tomater
- 30 g fetaost
- 1 knippe salladslök
- 1 granatäpple
- 1/2 dl hasselnötter
Det är gott att ringla lite balsamvinäger över salladen på slutet, gärna i crème form. Hasselnötterna kan bytas ut mot valnötskärnor, och böngroddar skulle jag haft i om det fanns i affären...
Till mamma, som alltid uppskattar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)