Den här lasagnen kan man lätt variera och ha i andra grönsaker man tycker om. Ibland hackar jag ner en zuccini i tomatröran. Men en bra utgångspunkt för en god vegetarisk lasagne:
Sätt på ugnen på 225 grader.
Tomatröra:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
ca 7 färska champinjoner
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad timjan
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
Kesoröra:
1 stor burk naturell keso
300 g fryst hackad spenat
1 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
1 dl riven ost
2 dl gröna oliver
Vit sås:
4 dl mjölk
2 msk mjöl, gärna idealmjöl
1 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
2 krm salt
Börja med tomatröran. Hacka vitlök och gul lök och fräs i lite olivolja i en stekpanna. Lägg i eventuella andra grönsaker du vill ha med. När löken blivit genomstekt, tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme under tiden du gör kesoröran. Den är det bara att röra ihop i en skål. Tina spenaten först.
Såsen gör du lättast genom att röra ut mjölet i en liten mängd vatten och tillsätta när mjölken nästan kokar. När mjölken kokat upp, låt den puttra på svag värme tills den tjocknar. Det är viktigt att du hela tiden rör i såsen, annars bränns den lätt. Glöm inte kryddorna!
Lasagneplattor med spenat tycker jag blir godast. Börja med ett lager plattor, varva sedan varannan keso och varannan tomat tills formen är full. Överst lägger du ett lager plattor och sedan såsen. Toppa med lite riven ost.
Ställ in i ugnen ca 20-25 min.
Ställ in i ugnen ca 20-25 min.
_______________
För matlagande som inte är fattiga studenter blir lasagnen extra god om man använder färsk spenat i stället för fryst, parmesan och mozarella ost eller varför inte lite färsk chèvre blandad i keson. En skvätt rödvin i tomatsåsen är inte heller fel, lika så färsk timjan i kesoröran. På Sofies inrådan toppade vi lasagnen med solroskärnor sist vi gjorde den tillsammans, det blev både fint och gott!
Till Hanna, som lagade den för länge sen
Till Hanna, som lagade den för länge sen
Jag brukar alltid föredra den klassiska köttlasagnen, men denna verkade ju riktigt festlig! Är det pinjenötter på toppen?
SvaraRaderaJa den är värd att prova! Det är solroskärnor på toppen, men pinjenötter skulle vara ännu bättre, jag brukar ta vad jag har hemma. Det står en i ugnen här nu, bra till matlådor under tentaplugg...
SvaraRaderaVery nice! Good!
SvaraRadera<3
SvaraRaderaJag prövade lasagnen på novemberlovet. Supergod, tyckte familjen o jag! Hade länge tänkt göra en vegetarisk lasagne och så hittade jag ditt recept..Tack!
SvaraRadera