Det här är en av mina absoluta favoriträtter! Jag åt min första ratatouille som utbytesstudent i Frankrike och har sen experimenterat mig fram till en egen version som jag tycker blir väldigt bra. God att äta som den är, med ris eller som tillbehör till grillat kött. Saras favorit är med grillad halloumni, bulgur och turkisk yoghurt. Mums! Den blir godast om man gör den dagen innan och låter den stå i kylen. Med följande mått blir det ganska mycket mat, så ta en stor kastrull!
1 grön zucchini
1 aubergine
1 grön och 1 röd paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk skalade tomater
1 msk svartpeppar
salt
3 msk rosmarin
3 msk timjan
1/2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
olivolja
Häll i en ordentlig skvätt olivolja i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Hacka alla grönsaker grovt och vitlöken fint. Lägg först i vitlök, sedan lök och paprika. Fräs under omrörning i ca 5 min, tillsätt sedan resten av grönsakerna och fortsätt röra runt i ytterligare 5 min. Sänk värmen på plattan, häll i tomater och tillsätt kryddor. Rör om ordentligt, häll på vin och vinäger och toppa till sist med lite olivolja. Låt sedan sjuda på mycket svag värme under lock i ca 20 min.
Till Sara, som aldrig får nog
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar