lördag 30 januari 2010

Fiskgrytan är tillbaka

På Saras begäran kommer fiskgrytan upp här igen. För ca 4 pers:

3 fiskfiléer av någon vit fisk. Jag brukar använda hokifilé och slänga ett öga på WWF:s hemsida om vilka fiskar som är miljömärkta
2 dl räkor
3 stora potatisar
1 liten kålrot, ungefär motsvarande hälften av potatisarna
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater och 1 burk cocktailtomater
1/2 citron
1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 msk timjan
1/2 msk rosmarin
peppar
salt (smaka av, det blir lätt ganska salt med buljongen)

Skala potatis och kålrot och skär i stora bitar. Koka ca 10 min, de ska inte vara klara. Förbered under tiden löken och fisken som ska vara i stora bitar. Finhacka vitlöken och hetta upp olivoljan i en stekpanna eller stor, tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlök och lök och tillsätt kokt potatis och kålrot. Häll i vin, tomater, balsamvinäger och buljong. Tillsätt alla kryddor och låt puttra på svag värme 5-10 min. Potatisen och kålroten ska bli mjuka. Skiva citronen och lägg ner i grytan. Lägg sedan i fisken på toppen och vänd försiktigt ned den i grytan. När fisken är klar lägger du i räkorna och smakar av med salt och peppar.

Servera gärna med vitlöksbröd och aioli. Jag brukar blanda turkisk yoghurt och lite citron och vitpeppar om jag inte orkar göra en riktig aioli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar