torsdag 28 januari 2010
Hembakat är alltid godast...
Nu har jag äntligen vågat mig på att göra bröd på fri hand! Efter ett års regelbundet brödbakande efter recept har jag upptäckt att det mesta går alldeles utmärkt att äta, hur fel man än gör, och att det alltid blir godare än brödet man köper i butik.
1 limpa:
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten
3 dl fiberhavregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
1/2 dl solroskärnor
1,5 dl hasselnötter
8 dl vetemjöl
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite krossade linfrön och solroskärnor innan du gräddar.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt. Blanda ut honungen i vattnet (37 grader...) och blanda med jästen. Börja med lite vatten så jästen löser sig. Tillsätt sedan havregryn, rågmjöl, solroskärnor och grovt hackade nötter. Arbeta till sist in vetemjölet till en smidig deg. Strö över ett par matskedar mjöl och låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Tippa försiktigt ut degen på väl mjölat bakbord. Den är ganska kladdig. Knåda inte! Forma bara degen till en tjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över krossade linfrön och solroskärnor. Grädda genast i 260 grader i ca 10 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 min.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar