Ikväll var vi sugna på pizza, och eftersom Christoffer har smakat en pizza på restaurang Basilico i Uppsala som var helt underbar så gjorde vi något liknande. Peston är gjord med solroskärnor i stället för pinjenötter, billigare och i mitt tycke minst lika gott!
1 sats pizzadeg:
2,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl
Värm vattnet till fingervärme, rör i olivoljan och smula ned jästen. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa minst 45 min.
Fyllning:
1 burk krossade tomater med basilikasmak eller pastasås
ca 8 champinjoner
4 skivor oxfilé
2 dl riven ost, gärna parmesan blandad med någon mildare ost
1 finhackad röd chili
Basilikapesto:
1/2 kruka basilika
1,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
3 msk solroskärnor
salt
Kavla ut pizzadegen på en plåt. Täck hela med tomatsåsen, lägg över skivade champinjoner och ost. Strö över finhackad chili, ta bara en halv om du inte gillar när det hettar till. Lägg oxfilé och peppra rejält över hela pizzan med svartpeppar. Sätt in i ugnen på ca 225 grader i 15 min. Om du föredrar mer rosa kött kan du sätta in pizzan utan köttet förstå så den börjar gräddas och lägga på köttet senare.
Klicka på peston när pizzan är klar och toppa med några basilikablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar