På Saras begäran kommer fiskgrytan upp här igen. För ca 4 pers:
3 fiskfiléer av någon vit fisk. Jag brukar använda hokifilé och slänga ett öga på WWF:s hemsida om vilka fiskar som är miljömärkta
2 dl räkor
3 stora potatisar
1 liten kålrot, ungefär motsvarande hälften av potatisarna
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater och 1 burk cocktailtomater
1/2 citron
1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 msk timjan
1/2 msk rosmarin
peppar
salt (smaka av, det blir lätt ganska salt med buljongen)
Skala potatis och kålrot och skär i stora bitar. Koka ca 10 min, de ska inte vara klara. Förbered under tiden löken och fisken som ska vara i stora bitar. Finhacka vitlöken och hetta upp olivoljan i en stekpanna eller stor, tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlök och lök och tillsätt kokt potatis och kålrot. Häll i vin, tomater, balsamvinäger och buljong. Tillsätt alla kryddor och låt puttra på svag värme 5-10 min. Potatisen och kålroten ska bli mjuka. Skiva citronen och lägg ner i grytan. Lägg sedan i fisken på toppen och vänd försiktigt ned den i grytan. När fisken är klar lägger du i räkorna och smakar av med salt och peppar.
Servera gärna med vitlöksbröd och aioli. Jag brukar blanda turkisk yoghurt och lite citron och vitpeppar om jag inte orkar göra en riktig aioli.
lördag 30 januari 2010
torsdag 28 januari 2010
Hembakat är alltid godast...
Nu har jag äntligen vågat mig på att göra bröd på fri hand! Efter ett års regelbundet brödbakande efter recept har jag upptäckt att det mesta går alldeles utmärkt att äta, hur fel man än gör, och att det alltid blir godare än brödet man köper i butik.
1 limpa:
1/2 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten
3 dl fiberhavregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
1/2 dl solroskärnor
1,5 dl hasselnötter
8 dl vetemjöl
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite krossade linfrön och solroskärnor innan du gräddar.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt. Blanda ut honungen i vattnet (37 grader...) och blanda med jästen. Börja med lite vatten så jästen löser sig. Tillsätt sedan havregryn, rågmjöl, solroskärnor och grovt hackade nötter. Arbeta till sist in vetemjölet till en smidig deg. Strö över ett par matskedar mjöl och låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Tippa försiktigt ut degen på väl mjölat bakbord. Den är ganska kladdig. Knåda inte! Forma bara degen till en tjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över krossade linfrön och solroskärnor. Grädda genast i 260 grader i ca 10 min. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 min.
måndag 25 januari 2010
Tilltugg!
Snitt med pepparrotscrème och rostade solroskärnor - ca 30 st
Blanda 1 pkt philadelphiaost med ca 4 cm fint riven pepparrot, 1 tsk vitpeppar och smaka av med salt. Rosta ca 1 dl solroskärnor med 1 msk honung och 1 tsk salt i en teflonpanna. Spritsa ut crèmen på små kex och toppa med solroskärnor.
Hummus - ca 4 dl
Mixa: 1 burk kikärtor, ca 4 msk olivolja, 1 pressad citron (man kan ta en halv om man inte vill ha för stark citrussmak), 2 stora pressade vitlöksklyftor och 1 msk tahini (kan uteslutas). Smaka av med salt under tiden. Man kan även spetsa till den med hackad bladpersilja eller mynta. Om det är svårt att få det mixat måste man tillsätta mer vätska. Om smaken blir för oljig kan man ta mer citron, annars hälla i lite vatten.
Chili och bönröra - ca 4 dl
Mixa: 1 burk kidneybönor, 1 röd paprika, 1/2 grön paprika, 1 finhackad röd chilifrukt, 1 tsk socker, 1 msk balsamvinäger.
Olivtapenade med parmesan - ca 3 dl
Mixa: 1 burk svarta oliver utan kärnor, 1 dl grovt riven parmesanost, 2 msk rött vin, 1 msk balsamvinäger, 1 msk pressad citron och 1 tsk salt.
Jag serverade dessa röror med havrebaguetter, superenkelt att baka och väldigt gott. Jag använder ett recept från Kärlek Oliver och Timjan .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)